Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2016 21:34 - Писмо до Танас.
Автор: techno1 Категория: История   
Прочетен: 1242 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 10.01.2017 15:22


image Корави бяха нашите хора-каракачаните, коравиТанасе.

 Нали знаеш ние имахме колибата, под нея земята и отгоре небето.

 Ние между земята и небето, най близко до БОГА.Трябваше да оцеляваме в толкова непозната почти „враждебна” среда. Но ТЕ винаги са намирали изход. Бяха оскърбявани,  лишавани от изконни потребности, налагаха им норми и поведения далеч от техните разбирания и светоглед. Някогашните им традиции,обичаи се поддържаха благодарение на потребността им от оцеляване и съхранение.Бяха се вкопчили във всичко свързано с миналото.Спомням си мъжете верни на традициите -да се грижат за семейството,децата,жените. с каква болка понасяха промяната.

Да, тяхното време бе отминало, но те все още се държаха сякаш то съществуваше. Те правеха сватби,кръщанета, курбани и всички наши традиционни обичаи, затваряйки се в своя минал и красив свят.Те донякъде не разбираха и света около тях. Настъпилите промени болезнено ги променяха като нагласа за икономическо оцеляване, но устояваха и предаваха на нас и децата здравите традиции и корените на етноса ни.

Поклон пред тях нашите предци- дядовци, бащи, майки, благодарим им за лишенията, оскърбленията, нищетата през която преминаха за да оставят на нас онази искрица, която и сега съхранява духа и традициите на каракачанина.

Идват светли празници Танасе и някак си пишейки това малко е тъжничко, но дължим им тази почит, щото какво сме ние и бъдните без тях. Диря са оставили те, а ние сме лампичката, малкият наш свят в който се  взират децата и внуците ни Танасе.

 БЪДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕНИ ДЕЦА.

ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ! 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. techno1 - писмо
21.01.2017 16:07
Пиша Ви във връзка с тълкованието за етническия произход на каракачаните залегнал в учебниците за четвърти клас.
Защо, все още се робува на пропагандата от онези тоталитарни времена, когато по абсурден начин се доказваше единният произход на всички граждани в България. Какво се постигна с това –НИЩО! Hапротив, нагнети се недоверие и затваряне на цели общности и групи.
Това е поредната манипулация и опит за изопачаване на истината.
Този въпрос е изяснен преди много години, след обстойни изследвания на редица европейски, американски, японски учени и изследователи. Te недвусмислено доказват, че каракачаните сме неделима част от гръцкия етнос и като такива нямаме нищо общо с другите етнически групи.
Сред изследователите са датският езиковед Карстен Хьог, преподавател в университета в Копенхаген, който в свой труд от 1925 г. достига до извода, че каракачаните са чиста гръцка общност. До същия извод достига и английският антрополог Дж. Кембъл през 1955 г., след като прекарва няколко години сред каракачаните, населявали Епир.
Подобни изследвания са правени и от Густав Вайганд, Г. Кавадиас, както и от университета "Аристотел" в Солун и Newcastle Upon Tyne и др. Немалка роля има и мнението на самите каракачани, чийто брой надхвърля 500 000 души в България и Гърция, които предават историята си от поколение на поколение чрез своите песни, предания, легенди.
Има няколко необходими условия за доказване на принадлежност към една или друга етническа група .
Първото условие е езика.
Те винаги са говорили на един език –гръцкия, с някои характерни идиоми от преди Омировото време.
Второто условие са антропологическите характеристики.
Много са изследванията на тази тема, а и ние по-възрастните сме били обект на изследването. Поддържаме тезата на Арис Полянос, че каракачаните са първите обитатели не само на Гърция, но и на Европа.
Трето условие са историческите и археологически документи, предания, легенди, духовни науки и др.
Има достатъчно изследвания по тези теми.
Четвърто условие-традиции, нрави и обичаи.
Това е неизчерпаем източник за националната принадлежност , идентичност, произход.
И последно условие-поминък,религия , обществено устройство, вътрешна нагласа,политически предпочитания.
И както казва един наш сънародник, евреите викат бог, индийците търсят същността в прераждането, китайците в днешния ден, египтяните търсят безсмъртието, а ние търсим СВОБОДАТА в таз земя . КАРАКАЧАНИНЪТ , не преклонил глава пред никой тиранин, КАРАКАЧАНИНЪТ е казал своето НЕ, векове назад и е поел пътя на изгнанието за да я съхрани нея СВОБОДАТА.
“Турците ги нарекли кара-качани, ще рече черни – непокорни, защото носят на главите си черни кърпи в знак на дълбока скръб за падналото царство /Византия и столицата Константинопол/ и поруганата Света София“, така казват старците. В Пинд, където остават през всичките тези години, уединени, те съхраняват своята древна гръцка идентичност, език, нрави, обичаи и народно изкуство.

Ние сме граждани на България и се гордеем с това. Но c векове сме съхранявали нашата идентичност и не желаем тя да се променя.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: techno1
Категория: История
Прочетен: 49053
Постинги: 29
Коментари: 17
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930