Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2015 15:32 - За църквата и доховниците
Автор: techno1 Категория: История   
Прочетен: 292 Коментари: 0 Гласове:
0



Ние каракачаните сме част от хората, които са се научили да живеят в природата ,без да воюват с нея. Ние сме се приспособили към средата за съществуване – ние сме част от самата нея. През всичките тези години  Бог бе в нас в нашата колиба, в нашият дом ,бог бе във всеки от нас и ние със страхопочитание спазвахме и спазваме каноните на църквата. Почитахме църквата, но ставаше само по празници, такова бе житието ни. През най-мрачните и трудни години бяхме от малцината ,които съхранявахме християнските традиции.

Комунизма опустоши духовността на българина, той нанесе непоправими вреди на църквата, това е така,но какво става сега.

Надявахме се, че с промените, тя църквата ще бъде стожер на реформите, знаменосеца на християнството, добродетелта, морала, примера който да следваме. А то що стана, едни доносници, други предприемачи, трети нафукани и безцеремонни духовници. Къде им е примирението, скромността, благия и топъл поглед на отеца положил ръка върху челцето на дете.

Това си спомням от детските години в Рилски манастир за свещениците.

Какво да кажа за днешните висши духовници, какво при тази мизерия ,нищета наоколо, а те в лимузини, палати, софри и т.н. Да си спомнят за своите събратя –будители и още по рано на какви несгоди, лишения са се подлагали за да бъдат Богу угодни и да дават пример с делата си на утрудения и живеещ в нищета народец.

 Ето това е призванието им в криза, иначе знаем,че живеем в 21 век, но какво от това ,когато ближният ти страда, а ти си неговият духовен баща!

Толкова ни е срам понякога, защото сме вярващи, искаме и те да носят своя кръст достойно.Искаме, но и там като в светският живот всяка стъпка към промяна е белязана със знака на провала, а защо, е понятно. И при църковните служители има достойни духовници. Знаем, че промяна се постига само тогава ,когато се започне от долу – нагоре, а всеки опит с реформи от висше е обречен на козметика и провал. Трябва в едно с нас миряните да изчистим „Авгиевите обори”, иначе още дълги години ще зее   духовната пропаст между миряни и църква, за да няма ерес и разколи, да имаме единство и вяра в църквата.





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: techno1
Категория: История
Прочетен: 49078
Постинги: 29
Коментари: 17
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930